Tetra Pak Kutusu Geri Dönüşüm

Tetra Pak Kutusu Geri Dönüşüm Kazandıralım. Geri dönüşümün önemini tam anlayamayan bizler için güzel bir makale ve video sizlerle paylaşıyorum. Basit her gün kullandığımız ve çöpe attığımız süt ve meyve suyu ambalajı olan tetra pak kutusu nasıl geri dönüştürülür? Tetrapak kutusunda neler var ? Tetrapak içinde neler var ?

Tetrapak nasıl ayrıştırılır ? Hammaddesi ne ? Çevremizi korumak için neler yapmalıyız?

Tetra Pak Kutusu Malzemesi 6 ayrı katmandan oluşmaktadır.

Polietilen
Kağıt
Polietilen
Aluminyum folyo
Polietilen
Polietilen

Kutunun %70’ini oluşturan kağıt, ambalaja sertlik, sağlamlık ve şekil verir. En iç katmanda yer alan ve toplam kutunun %24’ünü oluşturan polietilen, ambalaja sıvı geçirmez özellik kazandırır. Dıştaki koruyucu kaplama ise kutunun kuru kalmasını etki eder. Malzemenin %6’lık bölümünü oluşturan alüminyum ise paketin iç kısmındaki gümüş renkli katmandır ve çok incedir saç telinin 5 katı kadar.

Tetra Pak Kutusu Geri Dönüşüm
Tetra Pak Kutusu Geri Dönüşüm

Tetra Pak Kutusu Geri Dönüşüm

Bu kutudan kağıt, Aluminyum folyo ve plastik maddeleri geri dönüştürebiliriz. Öncelikle plastik kapağını ve kapağın somunu ayırmalıyız. Kağıt ve Aluminyum folyo için kutuyu 10 parçaya kesiniz. Ardından mutfak robotuna 1 lt su koyunuz içine 10 parça tetrapak atınız. 2-3 dakika çalıştırınız güzelce karışsın. Ardından robot içinde bulunan Aluminyum folyoları el ile ayırınız.  Mutfak robotu içinde kalan kartonlu suyu bir kabın içinde inc delikli bir süzgeç ile süzünüz. Süzgecin üzerini naylo poşet ile bastırıp kartondaki suyu azaltınız. Süzgeç üzerindeki karton geri dönüşmüş olacaktır.

Ambalajlarımızda yüksek kaliteli hammaddeler kullanıyoruz ve gıdayı her yerde güvenli ve ulaşılabilir hale getirme misyonumuzu yerine getiriyoruz. Ambalajımız kullanıldıktan sonra, hammaddeleri çöpe atılmamalıdır. Bunun yerine, bunlar toplanabilir ve nispeten basit teknikler kullanılarak faydalı bir şey için geri dönüştürülebilir.

Ambalaj malzememizin ortalama olarak yüzde 70’inden fazlası birçok defa geri dönüştürülebilir, uzun ve güçlü kağıt liflerinden meydana gelmektedir. Karton içecek kutularımızdaki ince polimer veya plastik katmanı diğer polimerlerle karıştırılabilir ve çatı kiremidi, oluk, karton kutu vb. pek çok yeni ürüne dönüştürülebilir.

Toplamayı ve lif geri dönüşümünü desteklemeye devam ettiğimiz gibi, ambalajımızdaki polimerin geri dönüşümüne de daha fazla odaklanıyoruz. AB Plastik Stratejisine ilişkin verdiğimiz taahhüdün bir parçası olarak, 2030 itibarıyla karton içecek kutularımızdaki tüm bileşenler için geri dönüşüm çözümlerinin mevcut olması amacıyla ortaklarımızla birlikte çalışacağız.

Geri dönüşüm, değerli malzemeleri kullanımda tutan düşük karbonlu bir döngüsel ekonomiye katkıda bulunur. Ayrıca kirliliği önler, kaynaklardan tasarruf sağlar ve iklim etkisini azaltır.

Çöplerinizi atarken yemek çöplerini ayrı plastik metal kağıt gibi maddeleri yarı toplayınız. Belediyeler belirli günlerde bu atıkları sizlerden alıp değerlendirmektedir.  Ayrıca geri dönüşüm noktalarına bu atıklarınızı satabilirsiniz. 100 kg üzeri olduğunda para edecektir 🙂 Şehirde yaşıyorsanız bu geri dönüşüm maddelerini apartmanda sığınakta veya balkonda köy ve bahçeli evlerde kömürlük kiler gibi kuru noktalarda biriktirebilirsiniz.

Türkiye Geri dönüşümde son 5 yılda ilerlemeye başladı bunun en önemli nedeni Çöp kağıt plastik toplayıcılardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir